Cuba gennem tiderne januar 2012

Med Apollorejser på charterrejse til Cuba - Havanna dag 1

Dagens rute:
Punkt start: Hotel Habana Libre,
Km 1: Flagparade ved USA's interesseområde "Casa de Las Americas"
samt "Tribuna Anti-Imperialista José Marti",
KM 7: Fort El Morro "Castillo de Los Tres Reyes del Moro,
KM 11: Habana Club Destilation,
KM 12: Havanna bymidte,
KM 16: Revolutionspladsen.
Klik her for at se og/eller downloade ruten til din Garmin

Efter 11 timers flyvning fra København til Cuba mødte vi vores guide Jesper Brandt fra Apollorejser. Han placerede hele holdet i en lille bus, som kørte os ind til Havanna. På vejen derind gjorde vi holdt ved en restaurant, hvor vi kunne købe en øl, vand, rom eller kaffe. På billedet til venstre ses Kristian, Grethe, Bente og Karsten ved restauranten.

 Hotel Habana Libre er et af de største hoteller i Cuba og en af de mere symbolske i Havana City.
Det ligger på Avenida 23, Calle L, Vedado, et par meter fra Malecón.
Dette 4 stjernede hotel er en juvel af urban design og hotelet kan prale af den bedste udsigt i Havana City.

Klik her for at se mere om Hotel Habana Libre


Kristian havde fået en suite på hotellets 14. etage med et kæmpestort soveværelse - som vores - samt en stor stue og en balkon mod NØ med en kanon udsigt.

Vi så nogle stænger stritte op ved vandet og troede, det måske var begyndelsen af et byggeri. Senere viste det sig, at det var "Monte de Las Banderas" - se nedenfor.


Første stop:
Monte de las Banderas - Flagparade ved USA's interesseområde


I begyndelsen af 2006 installerede USA et gigantisk elektronisk banner på femte sal i den amerikanske interesse sektions bygning i centrum af Havana og begynde at udsende politisk propaganda, nyheder, meddelelser og udtalelser. Til gengæld opførte den cubanske regering det såkaldte "Monte de las Banderas" - Skov af Flag -138 flagstænger foran bygningen for at forhindre cubanere i at se de rullende bogstaver. I juli 2009 slukkede den amerikanske regering banneret.

Monte de Las Banderas, hvor 138 cubanske flag med værdighed mange gange har vajet for øjnene af imperiet, blev indviet den 6. februar 2006 af præsident Fidel Castro, som Cubas folks reaktion på den amerikanske regerings dumme arrogance.

Flagene er placeret tæt på Malecón, José Martí anti-imperialistisk Tribune med det værdige formål at hylde de mere end 3400 dræbte i terrorangreb mod Cuba - se nedenfor - og som konstant påmindelse om den 10 okt 1868 da hjemlandets fader Carlos Manuel de Cespedes - omtales senere - erklærede øen Cuba for uafhængig af Spanien

Cubas ledelse fortæller: Siden den cubanske revolution i 1959 er tusindvis af højrefløjs-cubanere flyttet i eksil i Miami. Ved hjælp af disse landflygtige har den amerikanske regering iværksat et program for terrorisme og destabilisering mod Cuba med det formål at forsøge at vælte den cubanske ledelse. En politik, der fortsætter den dag i dag. Siden 1959 er mere end 3400 cubanere blevet dræbt ved disse angreb, bombeattentater, mord og andre sabotagehandlinger mod Cuba.

De tre billeder omkring denne tekst er hentet via Internettet.


Der var ikke flag på flagstængerne, da vi var der.
Tribuna Anti-Imperialista José Marti
Den 25. november 1999, fandt nogle fiskere, der fiskede ud for Floridas kyst, den syv-årige Elian Gonzalez og tre andre mennesker flydende og bundet til et dæk. Den usikre flåde var sunket, og Elians mor Elisabeth Brotoms og 10 andre mennesker døde i vraget.
Den lille boring vidner til dramaet, som i årtier har levet hos tusinder af cubanere, der risikerer deres liv for at flygte fra øen.
Elians far Juan Miguel Gonzalez, som ikke havde givet tilladelse til. at barnet blev ført ud af Cuba, ønskede ham hjem. Men hans grandonkel, Lazaro Gonzalez, støttet af eksil organisationer i Miami, hvor han boede, nægtede at returnere barnet. Så begyndte en hård juridisk kamp, der ville ende syv måneder efter med returnering af en traumatiseret Elian til Cuba.
Fidel Castro lod ikke denne mulighed undslippe - en skæbne serveret på et fad. Den imperialistiske "trold" havde "kapret" en fattig cubansk dreng. Aviser, radio og fjernsyn, der fulgte ham i tvekamp ført "mod denne terrorhandling omfattet af den amerikanske yderste højrefløj i ledtog med mafiaen i Miami", skrev avisen Granma.
Titusinder af mennesker blev dagligt trukket til ambassaden, hvor Fidel Castro byggede det "anti-imperialistisk Tribune," med en statue af helten for uafhængighed i Cuba, Jose Marti. Elian Gonzalez hviler på hans højre skulder, mens pegefingeren på hans venstre hånd peger anklagende mod den diplomatiske bygning "imperium" - på USA's interesseområde.
Den 22. april, beordrede Justitsministeriet i USA den lille dreng tvangsfjernet fra hjemmet fra hans grandonkel. Billedet af angrebet på huset, foretaget af US-agenter klædt i kamp uniformer og bevæbnet med rifler, gik rundt om i verden. Drengen, der var meget bange, blev overført til Andrews Air Force Base, hvor han ventede på sin far.
Elians tilbagevending til Cuba den 28. juni 2000 var en enorm attraktion. Tusindvis af mennesker, inklusiv Fidel Castro, modtog ham med jubel og fanfare på Jose Marti lufthavnen i Havana. Den cubanske diktator udstillede det lille barn som en krigshelt og introducerede ham som "et symbol, et eksempel og en herlighed for alle børn i vores land, og stolthed for uddannelse af Cuba." Fidel Castro går aldrig glip af en fødselsdag hos Elian, der skal afholdes i hans hjem i Cardenas omgivet af venner og under stort smil af hans far Juan Miguel Gonzalez.
Det er ikke Elian, der står og snakker med Grethe på billedet til højre. Det er Kristian. Elian sidder på armen på Jose Marti på statuen.

Jeg kunne ikke dy mig for at tage disse billder af de flotte amerikanske biler, da vi stod foran stauen af Jose Marti med Elian Gonzalez på armen.

Pludselig kom der også nogle cyklister forbi - hyggeligt.

Fort El Morro "Castillo de Los Tres Reyes del Moro
Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro fæstningen er en malerisk bevogter af indgangen til Havana Havn i Havana, EUTA. Juan Bautista Antonelli, enitaliensk ingeniør, bestilt til at designe WAS struktur. Det blev bygget i 1589. Slottet, som er opkaldt efter den bibelske Magi, blev indtaget af briterne i 1762.
I dette tilfælde "næse" på spansk Betyder en klippe, som er meget synligt fra havet og fungerer som navigatør.
Beliggende på forbjerget på den modsatte side af havnen fra Old Havana kan fortet ses fra miles omkreds, da det dominerer indgangen havnen.
Fortet er bygget i 1589 -i første omgang for at modvirke angreb på Havana havn. Havnen er beskyttet ved El Morro-mundingen af havnen med en kæde, som bliver spændt ud over vandet til fortet på La Punta.
Det 19. århundredes kort over Havana viser La Cabana strategiske placering langs den østlige side af indgangen til byens havn.
Fæstningen fungerede som militærbase.
I januar 1959 brugte oprørere under ledelse af Che Guevara fortet som et militært hovedkvarter og fængsel i flere måneder, mens han førte den cubanske revolution.
Fra den 2. januar til den 12. juni 1959), overvågede Guevara de revolutionære tribunaler og henrettelser af formodede krigsforbrydere, politiske fanger, forrædere, meddelere (informanter), samt tidligere medlemmer af Batistas hemmelige politi.
Komplekset er nu en del af en historisk park, der sammen med The Morro slot, museer og huse er åbne for offentligheden.
En kanon, der skydes af kl. 21:00 hver aften, signalerer lukning af dørene i bymuren.

Fæstningen El Morro ved indsejlingen til Havanna havn. Kristian og Grethe nyder solen på billedet til venstre - til højre ses Jytte og Erik i front med Kristian og Grethe delvist skjult beg kanonen.

Til venstre ses vragdele fra et nedskudt amerikansk fly. Til højre ses indsejlingen til Havanna havn.

Jan og jeg - Knud-Erik - bag tremmer - Vi var dog så stærke, at vi kunne løfte gitteret væk og komme ud.

Besøg på Havana Club:

Havana Club er et cubansk rom-mærke, som fremstilles i Santa Cruz del Norte.
Firmaet blev etableret af José Arechabala i 1878.
Efter den cubanske revolution i 1959 blev destilleriet og firmaet nationaliseret af den cubanske regering. Af den årsag rejste Arechabala familien til Spanien for senere at emigrere til USA.
Siden 1994 er rommen blevet fremstillet af Havana Club International, som er et 50:50 joint venture mellem Pernod Ricard og den cubanske regering. 

Rommen er blendet af mange forskellige rom. Den yngste årgang fremgår af flasken. 3 års rommen er OK, men 7 års rommen er bedre. Den hvide til venstre bruges til de mange cubanske drinks.

Indgangen til Havanna Club Destilation. De ovenstående billeder er henetet på Internettet.

Drinken er fremstillet af rom, nypressede sukkerrør og nypresset apelsinsaft - det smagte himmelsk.

En meget smuk kvinde viste rundt på Havana Club - Jan' foto - Han havde en speciel god evne til at fange de kønne kvinde ri Cuba.

Til højre ses vor gode guide Jesper Brandt i snak med Grethe og kristian.

Kristian og Grethe ved baren. Til højre er det den kønne "Havana Club guide", der fortæller om rom fremstillingen.

Klik på billederne eller her for at se et flimklip fra vort besøg på Havana Club
- Filmet af Erik

Billeder fra Havana Club.

Rom på lager

 

Havanna - Den gamle by:

Han ka' bare det dér - Jan - Hold kæft hvor var jeg misundelig.

Disse billeder er hentet på Internettet - MIne egne var ikke så gode.

Stemningsbillder fra den gamle by i Havanna bymidte.

Stemningsbillder fra den gamle by i Havanna bymidte.

Her er hele holdet stoppet op p ået torv for at lytte til vores guide Jesper.Den lille gade med Hemmingways yndlingsbar

- La Bodeguita del Medio, Calle Empedrado No. 206, Old Havana

Her finder vi Hemingway's favorit-drink Mojito.

På billedet til højre ses den gamle dame med cigaren udenfor baren.Frokost på en restaurant i Havana. På billedet til venstre ses fra venstre: Vibeke, Jytte, Erik, Jesper (guide), Grethe, Kristian, mig - Knud-Erik - Bente, Karsten, Birgit og Kurt. På billedet til højre har fotografen for det venstre billede - Jan - sat sig mellem Vibeke og Jytte. Det var under et møde ved denne frokost, det lykkedes vor guide at få sikret en ny lokal-guide til os, som skulle følge os fra Santiago og på langs af Cuba tilbage til Havanna. Vi havde en forfærdelig sur lokalguide de to første dage i Havanna. Hun fulgte os til og med første dag i Santiago - se dag 3 og efterfølgende.

Revolutionspladsen:
Revolutionspladsen er 72000 kvadratmeter stor.
Fidel Castro har holdt taler her for mere end en million cubanere ved mange vigtige lejligheder, såsom 1 maj og 26. juli hvert år.
Pladsen er domineret af José Martí Memorial, som har et 109 meter højt tårn og en 18 m høj statue.
Nationalbiblioteket, mange ministerier, og andre bygninger er placeret i og omkring Revolutionspladsen.
Bag mindesmærket er de tæt bevogtede kontorer, som tidligere præsident Fidel Castro sad på.
Konstruktion af pladsen og José Martí monument begyndte under Fulgencio Batistas ledelse. Pladsen og mindesmærket blev afsluttet i 1959 - det år Fidel Castro kom til magten - Det blev oprindeligt kaldt Plaza Civica - Civic Square. Efter den cubanske revolution i 1959 blev det omdøbt til "Plaza de la Revolución" eller "Revolutionpladsen."
En elevator giver adgang til toppen af mindesmærket, som med sine 109 m er en af de højeste punkter i byen. Klik her for at se et filmklip fra pladsen.

Til venstre ses statuen af José Martí. Til højre museet for ham. Det var desværre lukket, da vi besøgte pladsen. Det var rengøring af museet, der forhindrede os i at se det.

Over for mindesmærket på den anden side af pladsen er den berømte Che Guevaras billede med sloganet "Hasta la Victoria Siempre" - Altid videre mod sejr - der identificerer Indenrigsministeriets bygning.

Siden 27. oktober 2009 har billedet af revolutionshelten Camilo Cienfuegos ledsaget Che Guevara på Havanas historiske "Plaza de la Revolución". Et halvt århundrede efter Camilo død den 28. oktober 1959. Billedet er placeret på huset, der huser ministeriet for Informatik og Kommunikation. Ordene "Vas Bien, Fidel" - Du klarer det fint, Fidel - vises i nederste højre hjørne af Camilo skulpturen.
Det var den sætning Camilo, "helten fra Yaguajay," gav som kommentar til Fidel Castro under hans tale den 8. januar, 1959.
Det var billedhuggerens mål at skabe en skulptur, som ville matche skulpturen af Che Guevara.

Til venstre er Erik ved at filme monomentet. Midt for ses det 109m høje tårn og det 18m høje statue af José Martí. Til højre det resterende stykke mur ved monomentet.

Til venstre får Kristian og jeg en "eftermiddags-Cola Liebra" på vort værelse med udsigt over Havanna by. Billedet til højre er vist nok et billede af den restaurant, vi spiste til aften? Jeg husker ikke navnet på restauranten.

Til Oversigstsiden for "Cuba gennem tiderne, januar 2012"

Til Hovedsiden

Mail to bornhardt.dk

Februar 18, 2012