Cuba gennem tiderne januar 2012
Med Apollorejser på charterrejse til Cuba - Cuba dag 7


Dagens Rute:
KM 92: Byvandring i Cienfuegos med besøg
- i Parque Jose Marti Cienfuegos
- i Teatro Tomas Terry
- på markedet Mercado Municipal
- i en specialbutik for"ikke-nødvendige-varer"
KM 96: Club Cientuegas
KM 290: Hotel Barceló Solymar
Klik på kortet eller her for at se og downloade dagens rute i detaljer.

Cienfuegos - Byen er også kendt som "Pearl of the South". Byen har den næstvigtigste havn i Cuba og er hovedstad i provinsen af samme navn.

Billedet til venstre: Grethe på byvandring i Cienfuegos - I midten er det Jesper (guide), Kristian og vor lokalguide (i rød skjorte).

Parque Jose Marti Cienfuegos

Parque Jose Marti Cienfuegos (Internetbilleder)

Birgit, Bente, Jesper (guide), Kristian, Erik, Grethe og Vibeke i Parque Jose Marti Cienfuegos.

Teatro Tomas Terry
Tomás Terry teatret ligger på den nordlige side af den historiske Jose Marti park.
Teatret er en af de mest imponerende bygninger i Cienfuegos. Den blev bestilt af to sønner til industrimand og tidligere borgmester i Cienfuegos, Tomás Terry, for at ære deres far.
Terry ankom til Cienfuegos som en fattig venezuelansk emigrant, men blev rig af handel med sukker og slaver. Jesper (vor guide) fortalte, at Terry i sit testamente havde testementeret sine penge til opførelse af dette teater.
En Carrara-marmor statue af Terry står i teatrets foyer. Teatret kan rumme op til 950 personer og indeholder mange af de oprindelige cubanske udskårne sæder i hårdt træ. På loftet er der klassiske relieffer og nymfer af Camilo Salya. Den cubanske National Ballet og Opera optræder stadig i teatret.

Tomás Terry y Adán (død i 1886) var en cubansk magtfuld forretningsmand af venezuelansk oprindelse. I første omgang blev Terry involveret i slavehandel i Cuba, hvilket giver ham hans første 10,000 dollars ved at købe syge slaver, sygepleje dem tilbage til sundhed, og derefter videresælge dem sunde for en stor profit.
Han købte'' Caracas'' sukker møllen for $ 23,000, og opgraderede den til at være den første i Cuba til at bruge elektricitet. Han fortsatte med at øge sin formue ved at involvere sig i alle aspekter af økonomien, fra handelen med sukker og slavehandel til bankforretninger og import. Han blev en dominerende forretningsmand i Cienfuegos og fik øgenavnet "Den cubanske Krøsus". Hans formue voksede til at være blandt de største i verden med en nettoformue på omkring $ 725.000 i 1851, $ 3.090.000 i 1860, $ 7.890.000 i 1870, $ 13.760.000 i 1880, og over 25 millioner dollars ved hans død i 1886.

Til venstre ses Grethes ansigt i nederste højre hjørne. Hun står i Parque Jose Marti Cienfuegos foran Teatro Tomas Terry.

Hele Apollo rejseholdet på plads i logen i Teatro Tomas Terry

Mercado Municipal

Jytte, Vibeke og Grethe ved markedetfor lokalbefolkningen - Mercado Municipal

Marked for lokalbefolkningen - Mercado Municipal - Til højre posserer Grethe for fotografen foran Che Guevara og bodens store udvalg af varer - annanas

Marked for lokalbefolkningen - Mercado Municipal - Slagteren

Marked for lokalbefolkningen - Mercado Municipal - Små poser med krydderier til salg til venstre. Slagteren til højre

Marked for lokalbefolkningen - Mercado Municipal - Slagteren. Disse to billeder udløste en lille historie. Efter slagterens optræden for mig ved afvejningen af dette stykke kød på den flotte vægt, gav jeg ham 1 Cook (svarende til godt 6 kr). Derefter sprang han og rundt af glæde i slagterafdelingen. Måske har denne mønt givet ham mulighed for at købe lidt slik med hjem til sine børn - varer som den normale cubaner ikke har mulighed for at købe med deres valuta.

Klik på billederne eljer her for at se et filmklip fra Mercado Municipal
.
Filmet af Erik.

Billedet til venstre: Et kig ind i én af de specialbutikker, som cubanerne kan købe "ikke-nødvendige-varer" i - To nye markeder begyndte at levere tjenesteydelser i byen Palmyra Cienfuegos. Et tilbyder produkter klar til salg og andre industrivarer. Klik her for at se et filmklip fra Cuba, hvor der vises varer af denne type - "Inauguran en municipio cienfueguero nuevos mercados" - På billedet til højre ses en røgtåge ved den ene indgang. Det viser, at man her er ved at ryge moskitoer ud af huset. Cuba er stort set fri af disse malaria-myg. Grethe og jeg så dog en tilsvarende aktion i Trinidad, da vi spadserede rundt derinde alene.De 5
Udpluk af en beretning om Gerardo Hernandez, Ramón Labañino, Fernando Gonzalez, Antonio Guerrero og René González:
I september 1998 blev fem cubanske mænd anholdt i Miami af FBI-agenter og blev holdt i isolationsceller i 17 måneder før deres sag blev indbragt for en domstol. Deres mission i USA var at overvåge aktiviteterne i de grupper og organisationer, der er ansvarlige for terrorhandlinger mod Cuba.
Gerardo Hernandez, Ramón Labañino, Fernando Gonzalez, Antonio Guerrero og René González blev anklaget for den vage forbrydelse - en sammensværgelse for at begå spionage. Den amerikanske regering har aldrig beskyldt dem for faktiske spionage, heller ikke bekræftet, at reelle handlinger for spionage var blevet gennemført.
På trods af de kraftige indsigelser fra Five forsvar, blev sagen prøvet i Miami, Florida, Det er et samfund med en lang historie med fjendskab mod den cubanske regering, som forhindrede afholdelsen af en retfærdig rettergang.
Retssagen, der varede over seks måneder, blev den længste retssag, USA havde kendt indtil da. Mere end 119 mængder af vidnesbyrd og over 20.000 sider dokumenter, blev gennemgået, herunder vidneudsagn fra tre pensionerede generaler fra hæren og en pensioneret admiral, som fortalte, at der ikke eksisterede beviser for spionage.

Da sagen var ved at blive præsenteret for juryen til overvejelse, anerkendte den amerikanske regering skriftligt, at den havde undladt at bevise ansvaret for sammensværgelsen for at begå mord mod Gerardo Hernandez. om, at det stod over for en "uoverstigelig hindring" i forbindelse med at vinde sagen. Juryen desto mindre fandt Fem skyldig i alle anklager, under intenst pres på dem ved de lokale medier.
De Fem blev fundet skyldige og fik i alt 4 livstidsdomme - 77 år. De blev fængslet i fem helt adskilte meget sikre fængsler uden mulighed for kommunikation mellem dem.
- Gerardo Hernández Nordelo: 2 livstid plus 15 år
- Ramón Labañino Salazar fik fængselsstraf på livstid plus 18 år
- Antonio Guerrero Rodríguez fik fængselsstraf på livstid plus 10 år
- Fernando González Llort fik fængselsstraf på 19 år
- René González Sehwerert fik fængselsstraf på 15 årDe 5 - Et politisk slogan på Cuba:
"Unge cubanere, vi føler os stolte af at have brødre i statur af René, Antonio, Gerardo, Ramón og Fernando, og kræver sammen med vores folk øjeblikkelig løsladelse af de fem, som er den eneste vej til sand retfærdighed i denne sag."


Den Internationale Komité for at frigøre "De Cubanske 5" har udsendt denne video Tirsdag, 31 januar, 2012 11:26 - Klik her for at se og høre en video af Danny Glover beder om frihed for "de cubanske 5".
Den nu afdøde amerikanske skuespiller og aktivist Gerardo Hernandez har flere gange besøgt de 5 i et extremt sikkert fængsel i Victorville, Californien, hvor den ene af de fem Gerardo afsoner sin uretfærdige dom. Videoen bruger ironi til at opsige mediernes tavshed omkring sagen om de fem, og anbefaler de alternative medier til at sprede budskabet om den uretfærdighed, der sker med de fem. De cubanske Fem har været genstand for en stor uretfærdighed i mere end 13 år.
Den Internationale Komité for at frigøre "De Cubanske 5" beder dig om at knytte denne video på mange hjemmesider, facebook, twitter og alternative medier, og sende videoen til alle dine venner for at nå de hundredtusinder af mennesker, der er nægtet sandheden. Nøglen til frihed for de cubanske 5 er i vore hænder, og hvor meget pres, vi er i stand til at udøve på præsident Obama. Vores opgave er at fordømme stilheden og sprede sandheden om de fem til alle, der tror på retfærdighed.Frokosten blev nydt i Club Cientuegos
Club Cientuegos


Hotel Barceló Solymar

Carretera Las Américas, Km 3
Varadero, Cuba, Cuba
(0)4561 4492Til Oversigstsiden for "Cuba gennem tiderne, januar 2012"

Til Hovedsiden

Mail to bornhardt.dk

Februar 16, 2012